Poniedziałek na słodko

Listopad 25, 2013 w Just Cooking

Na Facebooku zapowiadałam, że chcę zrobić ciasto marchewkowe. Już od dawna miałam ochotę na domowe wypieki, ale wydawało mi się, że ciasto marchewkowe jest bardzo trudne. Jakże byłam w błędzie! Wykonanie jest proste i przyjemne, a w czasie pieczenia unoszą się piękne zapachy cynamonu i gałki muszkatołowej. Ciasto marchewkowe może być idealnym poczęstunkiem w czasie zabawy andrzejkowej.

Just Lovely

Just Lovely

Składniki

Ciasto:

2 szklanki cukru

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1  szklanka oleju

1 łyżeczka cynamonu

2 1/2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej (lub mielonej z opakowania)

garść rodzynek

garść orzechów lub migdałów

Polewa:

200 g serka naturalnego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki masła

Ubijamy jajka z cukrem na białą, gęstą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem, gałką muszkatołową oraz olej. Po wymieszaniu składników na koniec dodajemy startą marchewkę. Do wymieszanego ciasta ze startą marchewką dodajemy bakalie.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (25 cm) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. godzinę. Warto oczywiście zaglądać i sprawdzać. I uwaga! To, że nawierzchnia jest brązowa nie oznacza, że w środku ciasto jest gotowe.

Serek naturalny mieszamy z masłem. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Nastepnie skrapiamy cytryną. Polewę nakładamy na ciasto dopiero, gdy ostygnie.

Inspirowałam się wieloma przepisami, ale najbardziej pomógł mi blog Make Cooking Easier. Co prawda przepis trochę zmodyfikowałam, ale podstawa jest podobna.

Smacznego!